Forsvarets Forskningsdatabase

Engelsk

En analyse af Waffen-SS med særligt fokus på mandskab og officerer i et social og metalitetshistorisk lys, samt på Waffen-SS i efterkrigstidens erindringskultur

Projekt: Typer af projekter

  • Poulsen, Niels Bo (Projektdeltager)
  • Bundgård Christensen, Claus, Roskilde Universitet, Danmark (Projektdeltager)
  • Scharff Smith, Peter, Dansk Institut for Menneskerettigheder, Danmark (Projektdeltager)
På trods af at Waffen-SS, den militær gren af SS, er den mest myteomspundne nazistiske organisation, er der mærkelig nok ikke foretaget nogen samlet analyse af dens virke. Det til trods for at der næppe findes nogen militærorganisation fra Anden Verdenskrig, som vækker så stor interesse som Waffen-SS. En interesse som har resulteret i en industri, der fremstiller bøger, uniformer, legetøj og andre effekter. Waffen-SS er idag "big business".
Undersøgelsen, som placerer sig i krydsfeltet mellem militær- og kulturhistorie, har tre formål. For det første undersøges Waffen-SS' rolle i det nazistiske regime, eksempelvis i forhold til racepolitik. For det andet rettes blikket mod den ideologiske skoling af SS- soldaterne, der kom fra alle hjørner af Europa, og disses indbyrdes relationer. For det tredje fokuseres på brugen af historien om Waffen-SS i efterkrigstiden.
Undersøgelsen baseres på omfattende og hidtil uudforskede arkivkomplekser og må forventes at tiltrække betydelig international opmærksomhed.
StatusAfsluttet
Periode01/07/200931/12/2012

    Forsknings- og udviklingsområder

  • Waffen-SS

Publikationer

Log ind i Pure