Forsvarets Forskningsdatabase

Engelsk

Hvad vil Danmark betale for sit venskab med USA?

Publikation: Bidrag til tidsskriftTidsskriftartikelFormidling

Denne artikel har skitseret det dilemma, som de danske beslutningstagere er endt i, fordi deres identitetsdrevne ambition om at blive betragtet og behandlet som et kerneland i NATO kolliderer med deres samfundsøkonomiske og politiske interesse i at betale mindst muligt for forsvaret. Gør USA alvor af sin trussel om at sætte Danmark i skammekrogen, bliver de danske politikere tvunget til at foretage et klart valg: Øg budgettet, eller opgiv kernelandsambitionen.

Et konstruktivistisk inspireret perspektiv, som tillægger identitet og selvforståelse størst vægt, anser det første udfald for mest sandsynligt. Et realisme-inspireret Danmark-først- perspektiv forventer derimod, at kernelandsambitionen opgives, fordi der ikke er grund til at tro, at USA forlader NATO, hvis Danmark fastholder budgettet – og det vil derfor være irrationelt at gøre andet.

En ting ligger dog fast: Den nuværende ubalance mellem identitet og interesser kan ikke vare ved. Såfremt beslutningstagerne vælger at fastholde udgiftsniveauet på det eksisterende niveau, vil det også komme til at påvirke beslutningstagernes selvforståelse og identitet. Så vil Danmark gradvist vende tilbage til situationen under den kolde krig, hvor politikerne – årti efter årti - så det som deres primære mål at presse NATO-kontingentet i bund og yde så lidt til Alliancen som muligt.
OriginalsprogDansk
TidsskriftRaeson
Vol/bind36
ISSN1902-2255
StatusUdgivet - 23 dec. 2018
Log ind i Pure