Forsvarets Forskningsdatabase

Engelsk

Sektoransvar eller sektoropgave? Ny cyberstrategi kræver gentænkning af sektoransvarsprincippet

Publikation: FAK publikationsserierForskning

Dette FAK-brief er baseret på en videnskabelig artikel af samme forfatter med titlen ”SECTOR RESPONSIBILITY OR SECTOR TASK? NEW CYBER STRATEGY OCCASION FOR RETHINKING THE DANISH SECTOR RESPONSIBILITY PRINCIPLE”, der vil udkomme i Scandinavian Journal of Military Studies i løbet af foråret 2018.
Statens traditionelle pligt til at beskytte sine borgeres og virksomheders liv og ejendom mod trusler til lands, til vands og i luften er siden årtusindskiftet blevet udvidet med endnu et domæne: cyberdomænet.
I den sammenhæng forvalter staten et beredskab, som skal sikre samfundets modstandsdygtighed, i dette tilfælde Danmarks cyberresiliens. Dette område spiller en stigende rolle, i takt med at digitaliseringen af flere og flere aspekter af samfundet har medført, at cybertruslen har udviklet sig fra en perifer trussel til et nationalt sikkerhedsproblem.
Derfor har regeringen iværksat arbejdet med at udvikle en ny national strategi for cyber- og informationssikkerhed, som skal bygge videre på resultaterne af den første strategi fra 2014, samt forpligtet Danmark til i 2018 at implementere EU’s NIS-direktiv.
Dette brief fokuserer udelukkende på de dele af strategien, der vedrører de administrative og forvaltningsmæssige aspekter af statens rolle i samfundets cyberresiliens. Det rejser spørgsmålet, om der i den sammenhæng er behov for en justering af det eksisterende grundlæggende princip for Danmarks beredskab, sektoransvarsprincippet, i retning af øget centralisering og klarere ansvarsfordeling – uanset om der afsættes flere eller færre midler til opgaven.
OriginalsprogDansk
UdgiverForsvarsakademiet
Antal sider16
ISBN (Elektronisk)978-87-7147-226-4
StatusUdgivet - feb. 2018
NavnFAK Brief

Projekter

Log ind i Pure