Danish Defence Research Database

Danish

"Massakren i Dvor": Film og debatarrangement i Cinemateket

Activity: Talk or presentationLecture and oral contribution

Jakob Brink Rasmussen - Panel member

Hvem glemmer nogensinde krigen i det tidligere Jugoslavien? Lærte vi af vores tab og af de beretninger, som de danske soldater bragte hjem til os? Blev politikerne klogere på krigen og giver det overhovedet nogen mening at gå i krig med FN-mandat?

På baggrund af den nye danske dokumentarfilm ”Massakren i Dvor” rejses en række nærgående spørgsmål til politikere, forskere og militærstrateger i en fyraftens-debat i seks forskellige danske byer.

DEBATPANELET BESTÅR AF:
-Jakob Brink Rasmussen, Historiker, Forsvarsakademiet
-Frederik Stjernfelt, Professor, KUA
-Jørgen Bøjer, Tidl. FN-ambassadør
-(Moderator) Birte Weiss, Journalist og tidl. Indenrigsminister

OM FILMEN
For den danske kompagnichef Jørgen Kold fik udstationeringen i det tidligere Jugoslavien store konsekvenser, som chef måtte han træffe sit livs vanskeligste beslutning. For ganske få meter fra Jørgen Kolds danske kompagni FN-soldater blev ni handicappede serbere og kroatere koldblodigt myrdet af ukendte gerningsmænd.

Ifølge FN mandatet, som han og de danske soldater skulle operere under, måtte danskerne kun bruge våben i selvforsvar. Derfor var det op til ham som officer, at træffe den altafgørende beslutning: at give ordre til at skyde eller følge FNs mandat og undlade at gribe ind.

I filmen ”Massakren i Dvor” rejser daværende kompagnichef Jørgen Kolds tilbage til Balkan. Her bliver han konfronteret med fortiden og møder de involverede krigsherrer og efterladte til massakrens ofre. I filmen stilles han overfor vanskelige spørgsmål: Havde han overhovedet noget valg og blev han og de danske soldater i virkeligheden svigtet af FN?

Trailer: https://vimeo.com/136104146

Som optakt til den nationale flagdag for Danmarks udsendte og veteraner vises filmen i samarbejde med Final Cut for Real, De Blå Baretter, TV2, DFI og Kammeratstøtteordningen.


”Massakren fra Dvor” er instrueret af Georg Larsen og Kasper Vedsmand, produceret af Monica Hellström og Anne Köhncke/Final Cut for Real. – Filmen er produceret i et samarbejde med TV2 og vises mandag 7. september 2015.
4 Sep 2015

External organisation

NameUnknown external organisation

Research outputs

Press/Media

Log in to Pure